fejtetű utáni teendők

Otthoni teendők tetűinvázió után

A fejtetűvel való találkozás sosem kellemes élmény, de ha otthonodban ütötte fel a fejét ez a kis parazita, ne ess pánikba! Az alábbi blogcikk segítséget nyújt abban, hogyan kezeld a fejtetű problémát hatékonyan, és hogyan védd meg otthonodat a visszafertőződéstől. Ismerd meg a Pedex fejtetű elleni termékeit és tudd meg, hogy melyek az otthoni takarítás legfontosabb lépései ebben a helyzetben, hogy újra nyugodtan élvezhesd mindennapjaidat.

Az első lépés mindig a kezelés!

A fejtetű elleni védekezés legfontosabb lépése a haj alapos tisztítása. Használjatok Pedex fejtetű elleni hajszeszt, amely hatékonyan elpusztítja a tetveket és petéiket. Vigyétek fel a hajra, majd hagyjátok hatni 1 órán keresztül, ezután következhet az alapos átfésülés. A nedves hajat a Pedex dobozos kiszerelésében is található speciális serkefésűvel fésüljétek ét, hogy eltávolítsátok az elhalt tetveket és petéket. Ha biztosra szeretnétek menni (ami, ilyen helyzetben sosem árt), akkor szárítás után újra nézzétek át a fejbőrt és fésüljétek át a serkefésűvel! 

Indulhat a ház kitakarítása!

Ha a fejbőr tiszta, akkor következhet az igazán nagy munka, az otthonod fertőtlenítése. Ez a lépés elengedhetetlen, hiszen így tudod csak megakadályozni a visszafertőződést és esetleg a család többi tagjának a megfertőződését. Fontos, hogy rendesen tisztítsátok meg a ház minden sarkát és felületét.

Ha a következő lépéseket megteszed, akkor garantáltan el fog tűnni a tetű az otthonodból:

Mosás
Gondoskodj arról, hogy a kezelés időtartama alatt a gyermek minden olyan ruhadarabja és tárgya, amely érintkezhetett a tetvekkel, legalább 60 fokon mosásra kerüljön (ruhák, sapkák, sálak, ágyneműk, törölközők).
Vasalás
Az ágyneműt, a napokban viselt pólókat/pulcsikat és törölközőket magas hőfokon vasald ki!
Forrázás
Hajráfot, fésűt, hajgumikat és a műanyag játékokat forrázd le!
Hermetikus zárás
A plüssállatokat legalább 20 percig áztasd forró vízben vagy zárd el hermetikusan egy műanyagzacskóban legalább két hétre!
Porszívózás
Ami nem mosható, gondosan porszívózd ki! (pl. kabátok, ágymatracok, bútor- és autókárpitok). Fontos, hogy a kezelés időtartama alatt (a szétszóródott hajszálak miatt) tüzetesen porszívózd át az egész lakást. Menj biztosra és dobd ki a porzsákot, hogy véletlenül se keljenek ki otthon a serkék.
Előző
Következő

Amire mindenképpen figyeljetek!

Ne feledkezz meg a hozzátartozók, családtagok vizsgálatáról sem! Fontos, hogy mindenkit átvizsgáljatok, még akkor is, ha nincsenek tünetek. A fejtetvek könnyen átterjedhetnek emberről emberre, főleg, ha egy háztartásban élnek. Ha találtok tetűt vagy petét, azonnal kezdjétek el a kezelést, de akár az egész család áteshet egy biztonsági kezelésen.

Ajánlott 7-10 nap elteltével megismételni a fent említett teljes folyamatot – a fej kezelését, a fertőtlenítő mosást és a porszívózást. Emellett fontos, hogy naponta ellenőrizd a kezelt gyermek haját és a serkefésűvel az esetleges tojásokat.

Amíg gyermeked kezelés alatt áll (a második kezelésig, ami általában két hét múlva esedékes), a következőket kell kerülnie:

  • tárgyakat és ruhákat kölcsönadni másoknak
  • mások haját fonni, simogatni
  • más fésűjét használni és sapkáját hordani
  • másokhoz odabújni, együtt aludni

 

A feltűnésmentes és hatékony visszafertőzés elkerüléséhez használjátok a Pedex TetűStop hajgumit, amely természetes illóolajaival nyújt védelmet.

Ne hibáztassunk!

Tudjuk, hogy ez egy bosszantó dolog, és igazán sok kellemetlenséget tud okozni, de nem szabad másokat hibáztatni és találgatni, hogy vajon kitől kaphatta el csemetéd. A videóból megtudhatod, hogy milyen tévhitek keringenek a fejtetvességről, így elkerülheted a nem kívánt konfliktusokat.

Mindenképpen tájékoztassátok a környezetet

Fontos, hogy tájékoztassátok a fejtetű problémáról a barátokat és ismerősöket, akikkel gyakran érintkeztek. Ez lehetővé teszi számukra, hogy figyeljenek a tünetekre, és ha szükséges, ők is elvégezzék a megfelelő intézkedéseket. A fejtetű terjedésének megakadályozása érdekében fontos a kommunikáció és az együttműködés.