fejtetű_parazita

A fejtetű, mint parazita betegség

A tetűfertőzés az egész világon elterjedt. Korábbi hiedelmek szerint csak a nem megfelelően tisztálkodó emberek csoportjára veszélyes ez a parazita, azonban ma már jól tudjuk, hogy a fertőzés bárkit érinthet. Szerencsére a kezelésére is van már más mód, mint a haj kopaszra nyírása, ruhák kidobálása. Vizsgáljuk meg a tetűfertőzések fajtáit és kezelési lehetőségeit!

A tetűfertőzés osztályozása

A tetvek a rovarok legnagyobb csoportját jelölik, amelyeknek számos fajtája van. Az emberen leggyakrabban megjelenő tetűfertőzések fajtái a fejtetű, a ruhatetű és a lapostetű.

Fejtetű

A legtöbb írásos anyag a fejtetűről jelenik meg, hiszen ez már a kisgyermekes családokat is érintheti. A fejtetű a hajas fejbőrön élősködik, ahol petéket rakva szaporodik. A szárnyatlan vérszívó rovar mérete 2,5-4,5 mm közöttire tehető.

A gyermekközösségekben a leggyakoribb, ahonnan a gyerkőcök könnyedén hazavihetik, így a szülőket is érintheti a probléma. Az első jeleket a fertőzést követő 1-2 héten belül veheted észre gyermekeden, a gyermek fejvakarásának köszönhetően. Ekkorra azonban már nagy valószínűséggel nagyban elszaporodtak a fejtetvek, így érdemes rendszeresen ellenőrizni gyermeked hajas fejbőrét, amennyiben közösségbe jár.

Ruhatetű

A ruhatetű – a fejtetűhöz hasonlóan – a Pediculus humanus fajba tartozik. Ennek köszönhetően a kinézetük is hasonló, azonban a ruhatetű a ruházaton él (általában a varrások mentén) és fertőző betegségeket is terjeszthet. Petével szaporodik, amelyet szintén a ruhák varrásai mentén rak le, az emberi testtel csak vérszívás esetén érintkezik.

A fejtetűvel ellentétesen a ruhatetű elsősorban a rossz higiéniai körülmények között élők esetében gyakori, így tömeges problémaként legtöbbször hajléktalanok esetében fordul elő.

Lapostetű

A lapostetű egy szárny nélküli parazita, amely az emberi szőrzetben él. Elsősorban szexuális úton fertőz, azonban közös ruhaneműk, törölközők használata is növelheti a fertőzés veszélyét.

A lapostetű fertőzés esetében a viszketés mellett további kellemetlen tünetek is megjelenhetnek, így például kékes-lilás foltok, vérfoltok vagy fehér pöttyök felbukkanásával a szőrzeten.

A tetűfertőzés okai

A tetűfertőzés kortól és nemtől függetlenül érintheti az embereket, így gyermekek és felnőttek, fiatalok és idősek között egyaránt találhatunk rá példákat. A tetű emberi érintkezés útján terjed. A paraziták nem ugranak, de mozgásuk gyors, így egy véletlen összeütközés a tömegközlekedésen is elegendő a fertőzéshez.

Ennek ellenére a tetűfertőzés általában közösségekben terjed el, mint például óvodákban, iskolákban, ahol a gyermekek sokszor ölelik meg egymást.

Hogyan védekezhetsz a tetűfertőzések ellen?

A tetűfertőzések ellen, illetve azok megelőzésére a Pedex termékei kiválóak.

Komplex megoldásként alkalmazhatod a Pedex tetűirtó hajszesz dobozos válzozatát, amely már 25 éve jelen van a magyar piacon. Kedvező ár-érték arányú, amely nemcsak a fejtetű, de a lapostetű és ruhatetű kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Mivel szinte minden patikában és online is megvásárolható, így bárki könnyedén hozzájuthat.

A kezelés hatásosságát elősegíti csőrös fejkialakítása, amelynek segítségével a nehezen elérhető helyeken is könnyedén alkalmazhatod. A termékhez járó sűrűfésű, illetve sapka növeli a termék hatásosságát.

Elsősorban a hajtetű elleni védekezésre javasoljuk kislányos anyukáknak a Pedex tetűstop hajgumit, amely egy kényelmes, egyszerű megoldás. Hatása 30 napig tart, 4 színben kapható így feltűnésmentesen vigyázhatsz kislányod hajas fejbőrének egészségére.

Használd a Pedex tetűirtó készítményeket a paraziták ellen, akár megelőzésről, akár kezelésről van szó!