Fejtetvesség

A kezdő kisgyermekes szülők még nem is tudják igazán, mivel is állnak szemben, hogyan előzhetik meg a nem várt vendégek beköltözését a hajkoronába, és kezelhetik hatékonyan a fejtetvességet. Itt mindent összefoglaltunk a fejtetvek történelmétől, a tévhiteken át egészen azok felismeréséig. Nézd meg az izgalmas Pedex fejtetű kisokos videót is, és ismerd meg alaposan az ellenséget!

Minden, amit a fejtetűről tudnod kell!

A fejtetű egy közel 3-5 mm hosszú élősködő. A nőstény petéket, ún. serkéket rak le, amik a hajszálak tövében nagyjából 1 hét alatt kelnek ki. Emberi vérrel táplálkozik, a fejbőrön apró sebeket ejt, ahova a nyálát is belefecskendezi, emiatt van az iszonyú viszkető érzés. A hajas fejbőr zugaiban rejtőzködik, például a fülek mögött, és még a színét is képes változtatni.

A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, például, amikor a gyerekek összedugják a fejüket, vagy felváltva hordanak egy sapkát, sálat, közösen használnak egy fésűt, amire a fejtetű már korábban rákerült. A fejtetvesség főként a 4-12 éves korosztályt érinti, és az ő családtagjaikat és a közvetlen környezetüket. A gyermek fertőződése esetén az egész családra kiterjedő kezelés szükséges.

Tévhitek a fejtetvekről

Sajnos számos tévhit kering a fejtetvességgel kapcsolatban. A legrégebbi talán az, hogy a fejtetvek koszos és ápolatlan embereket támadnak meg. Ez egyáltalán nem igaz, mert a fejtetvek a frissen mosott, ápolt fejbőrt is ugyanúgy szeretik!

Nem csak a közvetlen testi kontaktus (pl. ölelés, összebújás, sugdolózás), hanem a közös eszközhasználat is okozhat fertőzést (pl. fésű, sapka, párna, stb.).

A fejtetvek nem tudnak ugrani, repülni, és úszni sem. A fejtetvességet állatok nem terjesztik, mert kizárólag az emberre veszélyesek, hiszen emberi vérrel táplálkoznak.

A fejtetvek élete a hajban

Egy nőstény fejtetű rövid 2-4 hetes élete alatt átlagban 100 petét rak le, amiket más néven serkéknek nevezünk. A nőstény a hajszálak tövébe, a fejbőrhöz közel helyezi el őket, és 1 héten belül kikelnek. Ezzel megindul végtelennek tűnő életciklusuk körforgása, hiszen az újonnan kikelt peték már 2 héten belül szintén tudnak petéket lerakni. Fontos tudni, hogy a fejtetű akár 8 órán keresztül is vissza tudja tartani a lélegzetét, így a hajmosás vagy az uszoda látogatása nem hozza őket életveszélyes helyzetbe!

Sőt, évről-évre egyre ellenállóbak lettek a különböző méreganyagokkal szemben is. A patikákban számtalan tetűirtó szer közül választhatsz, de ha biztosra mennél, akkor a Pedex a legjobb választás!

A fejtetű felismerése

A fejtetű fertőzés első és legegyértelműbb jele a viszketés, amire biztosan minden szülő felfigyel. A viszketés a fejbőrön lévő vöröses, kiütésszerű foltok miatt van, amit a fejtetű nyálmirigyének váladéka okoz. A viszketés általában már az első tetvek megjelenése után 1-2 héttel jelentkezik, és sajnos a tetvek ekkor már elterjedtek a hajas fejbőrön. A viszketés miatt további gyulladások, fertőzések alakulhatnak ki.

Mivel a fejtetű színe kaméleonként eggyé válik a hajszínnel, így nagyon nehéz észrevenni. A sárgás színű serkék a sötétebb színű hajszálakon már jól észrevehetőek, viszont elég könnyen összekeverhető a korpával!