fejtetű_a_váratlan_vendég

A legrosszabb váratlan vendég a fejtetű

Azoknak a vendégeknek, akik bejelentkezés nélkül állítanak be, a legtöbbször nem örülünk. Sok bosszúságot tudnak okozni, mert nem készültünk fel az érkezésükre. Pláne, ha a hajas fejbőrön megtelepedő fejtetvekről van szó! Ez az egyik legrosszabb, amely az ünnepek közeledtével történhet. Összegyűjtöttük a fejtetvesség főbb tüneteit és kezelési módjait, hogy az ünnepi készülődés közben a fejtetű miatt ne kelljen a fejedet vakargatni.

A jelenlegi szabályozás szerint a tanév elején, majd ezt követően rendszeres időközönként, illetve – jelzett probléma esetén – a védőnők minden óvodában és iskolában végeznek fejtetű vizsgálatot. Ezeken a vizsgálatokon alaposan átnézik a gyermekek hajas fejbőrét és fejtetvesség esetén a közintézmény tájékoztatja a gyermek szüleit, illetve törvényes képviselőit. Ezzel egyidejűleg sok esetben még mindig kérik, hogy a gyermek maradjon otthon az átfertőzés elkerülése érdekében.

Tünetek, amelyek fejtetvességre utalnak

Az egyik leggyakoribb tünet a fejtetvesség megjelenésére a viszketés, amelyet a fejtetvek nyálmirigyének váladékára kiváltott allergiás reakció következménye. Mivel ilyenkor a legtöbben sokat vakaróznak vöröses, kiütésszerű foltok is megjelennek a hajas fejbőrön.

Emellett a tetvek elszaporodásával a serkék száma is nő, amelyek szürkésfehér színűek, így a sötétebb hajban is feltűnőek. Sokan először korpának is vélhetik, azonban jobban megnézve kemény állagúak és sokkal jobban ragaszkodnak a hajhoz. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljátok, érdemes átnézni a hajas fejbőrt, hogy nincsenek-e benne nem kívánatos élőlények.

Tetűirtó szerek

Ha megvizsgáltátok a hajatokat és bebizonyosodott, hogy megjelentek a tetvek, akkor érdemes minél előbb cselekedni és kezelni a problémát! Fontos, hogy ne csak annak a családtagnak a hajas fejbőrét kezeljétek, akinél a tetvek megjelentek, hanem elővigyázatosságból mindenkin végezzétek el a kezelést.

A fejtetvesség ellen az egyik legjobb a Pedex tetűirtó hajszesz dobozos változata, amely egy természetes, főként növényi eredetű hatóanyagokat tartalmazó készítmény. A flakon csőrös kialakítású, így a fül mögötti terület is könnyedén kezelhető vele. Emellett a dobozban van egy fóliasapka, ami a Pedex tetűirtószert a hajra feltéve hatékonyabban pusztítja el a nem várt látogatókat. A fóliasapkán túl a dobozban találunk egy sűrűfésűt is, amely a tetvek és serkék hatékony eltávolítására alkalmas.

Pedex_tetűirtó_hajszesz_dobozos_változat
otthoni_teendők

Otthoni teendők a teljes sikerhez

A fejtetvesség kezelése nem állhat meg a hajas fejbőrnél. A probléma ennél ugyanis összetettebb, hiszen a tetvek már ott lehetnek a háztartásban a különböző ruhákon, ágyneműkön vagy használati tárgyakon.

Ezért minden ruhaneműt érdemes minimum 60 fokon kimosni. Emellett nem szabad elfeledkezni az ágyneműhuzatokról, törülközőkről sem, és ha időtök érdemes ezeket magas hőfokon még ki is vasalni. Érdemes a ruhaneműk és egyéb háztartási textíliák mellett a hajjal érintkező egyéb dolgokat is fertőtleníteni, mint például a hajkefét, hajráfot, hajgumi, stb. Jót tesz egy alaposan porszívózás is, különös tekintettel a bútorokra. Ezután azonnal ürítsd ki a porzsákot, így biztos lehetsz benne, hogy a nem várt vendégek sehol sincsenek elrejtőzve!

A fejtetűkezelés teljes folyamatát érdemes az első kezelést követően 7-10 nap múlva újra megismételni, így viszonylag gyorsan és biztosan megszabadulhattok a fejtetvektől. Válaszd a Pedex természetes hatóanyaggal rendelkező termékeit, valamint kövesd fenti tippjeinket, hogy idén ne legyenek váratlan vendégek sem a karácsonyfa alatt, így az ünnepi időszak vakarózás nélkül telhet.