viszkető_fejbőr

Ezek állhatnak a viszkető fejbőr hátterében!

A viszkető fejbőr kellemetlen és egy idő után idegőrlő is. Nemcsak kínos pillanatokkal, de fájdalommal is járhat, ugyanis a hátterében akár komoly probléma is állhat, így érdemes megvizsgálnod több lehetséges okot, és minél előbb cselekedned!

A leggyakoribb ok: a korpa

A viszkető fejbőr gyakran korpásodással is párosul, így az első korpák megjelenésénél érdemes már tenni ellene. A korpa ugyanis nemcsak esztétikai probléma, bőrirritációt is okozhat, illetve komolyabb betegségekre is utalhat.

Betegségek a háttérben

Az egyik betegség, amire a viszkető fejbőr utalhat a pikkelysömör. Sokan összetévesztik az egyszerű korpával, azonban a pikkelysömör sokkal súlyosabb, nagyobb méretű hámlással párosul. Amennyiben korpát vagy pikkelysömört tapasztalsz, vagy nem tudod eldönteni melyik probléma áll fenn, a legjobb, ha szakemberhez fordulsz, hiszen mindig a célzott kezelés a leghatékonyabb.

A pikkelysömör mellett gombás fertőzés is kiválthatja a viszketést a fejbőrön, ami mögött stressz, vitaminhiány vagy egyéb tartós betegség is lehet.

Rosszul megválasztott hajápoló szerek

A fentiek ellenére, ha viszket a fejbőröd, semmiképp sem kell azonnal a legrosszabbra gondolnod. Sokszor elég csak átnézned a hajápoló kozmetikumaidat, mert előfordulhat, hogy a nem megfelelően megválasztott hajápolószerek miatt tapasztalsz bőrirritációt és viszketést.

A sampon, balzsam és különböző pakolások, ápoló olajok mellett az új típusú hajfestékekre is érdemes gondolni. Az ilyen problémák elkerülése miatt javasolt minden új termék esetén bőrtesztet végezned, és leginkább a természetes összetevőkből álló termékeket előnyben részesítened.

Nem megfelelő hajápolási szokások

A jól kiválasztott hajápolási szerek mellett az ápolás módja és gyakorisága sem elhanyagolható. Hogy kinek milyen gyakori hajmosás felel meg, személyenként és hajtípusonként eltérő lehet. Ezzel együtt fontos megjegyezni, ha a hajadat gyakran teszed ki meleg levegőnek (pl. szárítod) vagy túl sokat hordod copfban, az is megterhelő lehet a fejbőr számára és kialakulhat a viszketés, súlyosabb esetben pedig akár hajhullásához is vezethet.

Amit mindenki szeretne elkerülni: a fejtetű!

Amennyiben óvodás és kisiskolás gyermek van a családban az apró, nem kívánatos élőlények is lehetnek a viszketés kiváltó okai. Sajnos a viszketés már csak a fertőzés előrehaladott állapotában jelentkezik, hiszen nem a fejtetvek mozgását érezzük, hanem a csípésükre adott allergiás reakció okoz irritációt.

Ha véletlen nem várt látogatók lakoznak a hajban, illetve a hajas fejbőrön, akkor nem kell, hogy egyből égnek álljon tőle a hajatok!  Ma már a fejtetűirtás más, mint régen, nem kell rövidre vágatni gyermek haját, vagy kendőt kötni a fejére, mert természetes és hatásos tetűirtó szerek is megtalálhatóak a gyógyszertárak polcain. Pedex tetűirtó hajszesz dobozos változata már az első használat után eltünteti a hajtetveket és a serkék 100%-át, így elkerülve a visszafertőzést.

Fontos, hogy nemcsak a fertőzött személyt, de a vele egy háztartásban élőket is érdemes kezelni, hiszen csak így lehetsz biztos abban, hogy a család búcsút inthet a nem kívánt látogatóknak. A készítmény a hajhoz és a fejbőrhöz gyengéd, így a fejtetűirtás nem okoz allergiás reakciót, ezért kismamák is nyugodt szívvel használhatják.

A viszkető fejbőr hátterét érdemes minél előbb kinyomoznod, ha pedig fejtetű van a háttérben, akkor természetes módon is felvehető a harc a kellemetlen betolakodókkal!