lapostetű_ismertető

Lapostetű ismertető

A fejtetűről, valamint a fejtetvességről viszonylag sokat olvashatunk, a lapostetű, illetve a lapostetű fertőzöttség tabu téma, pedig legalább olyan gyakori, mint a fejtetű fertőzöttség.

A lapostetű kinézete

A lapostetű – a fejtetűhöz hasonlóan – egy emberi szőrzetben élő, vérrel táplálkozó élősködő rovar. A szárny nélküli parazita barnás-fekete, esetleg szürkés színű, formája pedig leginkább egy rákhoz hasonlít. Két első lába olyan, mint a rák ollói, ezekkel tud megkapaszkodni áldozatában. A különböző tetűtípusok nagyon hasonlítanak, de az alábbi képen illusztráltuk közöttük a különbséget.

A lapostetű petékkel szaporodik, amelyek szorosan tapadnak a szőrszálakra, így nehéz észrevenni őket. Ovális alakú, sárgás színű petéit – amelyek kb. 1,5 mm nagyok – elsősorban a durvább szőrök közé rakja le. A petékből a kész példányok viszonylag lassan, 1 hónap alatt fejlődnek ki, amelynek köszönhetően szaporodásuk lassabb, mint a fejtetű esetében.

A lapostetű megjelenési helyei, a fertőzés jelei

A lapostetű petékkel szaporodik, amelyek szorosan tapadnak a szőrszálakra, így nehéz észrevenni őket. Ovális alakú, sárgás színű petéit – amelyek kb. 1,5 mm nagyok – elsősorban a durvább szőrök közé rakja le. A petékből a kész példányok viszonylag lassan, 1 hónap alatt fejlődnek ki, amelynek köszönhetően szaporodásuk lassabb, mint a fejtetű esetében.

A lapostetű fertőzés kezdeti időszakában nem mindenki tapasztal kellemetlen tüneteket, mégis van néhány apró jel, amelyre érdemes figyelni. Ilyen például a fehér pöttyök megjelenése a szőrzeten, vérfoltok megjelenése a ruhaneműn, halvány, kékes, 1-10 milliméter nagyságú foltok a combokon, fenéken és a has alsó részénél. A lapostetű és a fejtetű között a legnagyobb különbség, hogy a lapostetű nem mozog sokat, általában ugyanazon szőrszálba kapaszkodik, így a vérszívás is azon helyen történik, amelynek a kékes foltok köszönhetők.

Ezek a jelek elsőre nem biztos, hogy egyértelműen a lapostetű fertőzöttség lehetőségét juttatják eszedbe, de ha mindez – a hajtetvességhez hasonlóan – viszketéssel is párosul, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem kívánatos apró élőlények lehetnek a háttérben.

Hogyan terjed a lapostetű?

Ahogyan a fejtetűnél, a lapostetű esetében is tévhit, hogy csak az fertőződhet meg vele, aki nem tartja be az elvárt higiéniai szabályokat. A lapostetű ugyanis nincs tekintettel sem korra, sem nemre, így bárkinél előfordulhat.

Terjedését tekintve elsősorban szexuális úton fertőz, azonban nem ez az egyetlen mód, ahogyan átjuthat egyik emberről a másikra. a közös törölköző, ágynemű vagy ruhahasználat is előidézheti ezt a problémát.

A lapostetű kezelése

Amennyiben lapostetű fertőzést tapasztalsz a legjobb, ha kifejezetten lapostetű fertőzés kezelésére alkalmas szert használsz. A Pedex tetűirtó hajszesz dobozos változata nemcsak a fejtetvesség megelőzésére használhatod, de a lapostetvesség ellen is megfelelő.

A Pedex tetűirtó hajszesz dobozos változata növényi eredetű hatóanyag-összetételű, doboza csőrös fejjel rendelkezik, így egyszerűen kezelheted vele a kényes helyeket is. A dobozos változathoz tartozó sűrűfésűvel csökkentheted a visszafertőzés lehetőségét, így gyorsan és hatékonyan szabadulhatsz meg a lapostetűtől.

Fontos megjegyezni, hogy lapostetvesség esetén nem elég azt a személyt kezelni, akinél jelentkeztek a tüneteket, hanem minden szexuális partnert, vagy esetlegesen fertőzöttet értesíteni és kezelni kell. Emellett érdemes a fertőzött és a környezetében élők ruhaneműit és textíliáit fertőtleníteni, mert csak így kerülheted el, hogy a nem várt vendégek visszatérjenek.

Ne hagyd, hogy a lapostetű megkeserítse mindennapjaidat, már az első tünetetek megjelenése esetén használd a Pedex tetűirtó hajszesz dobozos változatát fejtetű elleni, hazai gyártású, EP kártyára is vásárolható szert, amely segít, hogy a bosszantó viszketés – és vele együtt a lapostetvek – minél előbb eltűnjenek.