Maradjon otthon a gyerek, ha beütött a fejtetvesség?

Amikor a gyermekek közösségbe kerülnek óhatatlanul is szembesülhetünk nem várt fertőzésekkel, mint például a fejtetvesség. Ha egy gyerek hajas fejbőrén fejtetűt találnak, az azonnali kezelés mellett régen azt javasolták, jó, ha ilyenkor otthon is marad. De vajon mennyire érvényes még ma is ez a „tanács”?

A jelenlegi szabályozás szerint a tanév elején, majd ezt követően rendszeres időközönként, illetve – jelzett probléma esetén – a védőnők minden óvodában és iskolában végeznek fejtetű vizsgálatot. Ezeken a vizsgálatokon alaposan átnézik a gyermekek hajas fejbőrét és fejtetvesség esetén a közintézmény tájékoztatja a gyermek szüleit, illetve törvényes képviselőit. Ezzel egyidejűleg sok esetben még mindig kérik, hogy a gyermek maradjon otthon az átfertőzés elkerülése érdekében.

Az orvosok azonban ettől óvva intik az intézményeket, mivel a serkék a gyermekek hajára tapadnak, és ez még nem jelent teljes fertőzöttséget sem. Az otthonmaradás miatt azonban a gyermek lemaradhat az iskolai anyagokól, programokról, kirekesztve érezheti magát, esetleg gúny tárgyává válhat, amely pszichésen sokkal jobban megviseli majd, mint maga az alapprobléma.

Ezzel együtt azonban fontos, hogy a szülők minél hamarabb kezdjék el a fejtetvesség kezelését az érintett gyermeknél és az egész családban is. A gyermek és minden más családtag hajas fejbőrén érdemes elvégezni a tetűirtást, és kimosni az összes ágyneműt.

Hogyan küzdjünk meg a fejtetvességgel?

A tetűirtás régen nehezebb volt. Különböző kellemetlen szagú, irritáló termékeket kentek a hajas fejbőrre, de nem volt ritka a gyermekek hajának rövidre vágása sem. Ma már ennél sokkal kényelmesebb megoldások vannak.

Ennek egyik legjobb a növényi eredetű hatóanyagokban gazdag Pedex tetűirtó hajszesz dobozos változata, amellyel gyermekünk hajas fejbőrét kezelve a nem várt látogatók könnyedén eltávolíthatók. A termék csőrös kialakításának köszönhetően olyan helyeket is elérhetünk vele, amelyeket máshogy csak nehezen vagy egyáltalán nem.

Középpontban a megelőzés

A közösségbekerüléssel együtt jó, ha nem csak a füzeteket és a könyveket szerezzük be, hanem elővigyázatosak vagyunk és gondot fordítunk a fejtetvesség megelőzésére is.

Ha gyermekünk hosszú hajú a megelőzés talán még fontosabb, hiszen a hosszú tincsekből nehezebbnek tűnhet kiirtani a fejtetveket. Számukra ideális megelőzési mód lehet a Pedex tetűstop hajgumi, ami 30 napon át védi a hajat az illóolajoknak köszönhetően. Több színben is kapható, így a különböző stílusú rucikhoz is találhattok megfelelő darabot.

Összességében tehát nem indokolt, hogy fejtetvesség esetén otthon maradjon a gyermek, azonban a mielőbbi kezelés elkezdése, illetve az iskola és a szülőtársak informálása kiemelten fontos. Azt tanácsoljuk, hogy ne várjátok meg a védőnői ellenőrzést, hanem az iskolakezdéssel együtt hetente 1-2 alkalommal hajmosás után ellenőrizzétek gyermeketek hajas fejbőrét, és szükség esetén használjatok Pedex tetűirtó termékeket.