fejtetű

Mi is az a fejtetű?

A fejtetű gyakori jelenséggé válik az évkezdéssel a kisgyermekes családokban. A kezdő szülők számára sokszor még ismeretlen a probléma, így nem tudják mivel is állnak pontosan szemben, hogyan előzhetik meg a váratlan látogatókat, és hogyan kezelhetik őket.

A fejtetű

A Pediculus humanus capitis, vagy másnéven fejtetű egy szárnyatlan, vérszívó rovar, amely az emberi hajban tölti teljes életét. A fejtetű mérete 2,5-4,5 mm közé tehető, színe szürke, de a hajszíntől függően változhat.

A hajas fejbőrön, a hajtőnél petéket rakva szaporodik. Ezen petéket serkéknek nevezzük. Egy nőstény tetű viszonylag rövid (2-4 hetes) élete alatt átlagosa 100 petét rak le, a petékből pedig kb. 1 héten belül kelnek ki a tetvek, így szaporodása gyorsnak mondható.

A fejtetű előfordulása

A fejtetű már az emberi faj kialakulása óta jelen van, az első fejtetű elkülönítése pedig nagyjából 100 000 évre tehető vissza.

A fejtetvesség az egész világon bárhol előfordulhat. Terjedését tekintve fontos megjegyezni, hogy – nem ugró állatról beszélünk – így terjedéséhez testi érintkezés szükséges, mint például ölelkezés. Mivel a gyermekek napi szinten több alkalommal is könnyedén érintkezhetnek egymással, így terjedése a gyermekközösségekben gyakori.

A fertőzött gyerekek gyakran családjukat is lefertőzhetik a nem várt látogatókkal, így a gyermek/ek tetvessége esetén az egész családra kiterjedő kezelés szükséges.

A fejtetű fertőzés tünetei

A fejtetű fertőzés első tünete – amelyre általában felfigyelhetsz gyermekednél – a viszketés. A viszketést a fejbőrön lévő vöröses, kiütésszerű foltok okozzák, amelyet a vérszívó rovaros nyálmirigyének váladéka okoz. Ez a viszketés sajnos csak viszonylag későn, az első tetvek megjelenését követő 1-2 hétben jelentkezik, amikor a tetvek már elterjedtek a hajas fejbőrön.

A viszketés miatt további gyulladások, fertőzések alakulhatnak ki a fejen, amelyet fokozott esetben nyirokcsomó megnagyobbodás is kísérhet.

A tetvek a hajas fejbőr nehezebben elérhető részein telepszenek meg, így például a fül mögött. Mivel a fejtetű színe egybeolvad a hajszínnel, így nehéz őket észrevenni. Sárgás serkéi azonban egy sötétebb hajon már észrevehetőek, sokan azonban a korpával keverik. Éppen ezért érdemes gyermekedet minél gyakrabban alaposan átnézni, különösen, ha a vakaródzás is gyakori az esetében.

Megelőzés és kezelés

A fejtetű megelőzése lehetséges, ha megfelelő termékeket használsz gyermeked és családod hajas fejbőrén.

Ha kislányod van, az egyik legjobb megoldás a Pedex TETŰSTOP hajgumi, amely természetes illóolajok (eukaliptusz, levendula, muskátli, szegfűszeg, rozmaring) felszabadulásával tartja távol a tetveket.

A hajgumi 30 napon át védi gyermekedet az esetleges fertőzéstől, divatos színekben kapható (rózsaszín, magenta, narancssárga, fekete), használata egyszerű, így minden kislány örömmel viseli.

Megelőzésre és kezelésre kisfiúk, kislányok, valamint felnőttek esetében is alkalmas termék a Pedex Plusz, amely 100 százalékban növényi alapanyagokat tartalmaz, kedvező áru és minden patikában megvásárolható.

A termék csőrös fejének köszönhetően olyan helyre is elér, ahová más termékekkel csak nehezen tudnád kezelni a fejbőrt, így például a fülek mögötti részhez is.

Amennyiben a Pedex Plusz használatának célja a fejtetűírtás, úgy a termékhez járó serkefésű és sapka is segítséget nyújt és növeli a szer hatásosságát és csökkenti a visszafertőzés esélyét.

Amennyiben a fejtetű fertőzés kezelését szeretnéd szinte észrevétlen módon szeretnéd beépíteni a mindennapokba, mert gyermeked nehezen viseli az új dolgokat, vagy nem szeret egy helyben ülni, akkor jó megoldás lehet nektek a Pedex Natural Sampon.

A Pedex Natural Sampon egyik legnagyobb előnye, hogy már az első használat után eltünteti a hajtetvek és serkék 100%-át, mivel eltömíti légzőnyílásaikat, pólusaikat kókuszolajával, így az élősködők megfulladnak.

A Pedex Natural Sampon nem tartalmaz méreganyagokat, alkoholt és parabént sem, így kismamák és kisgyermekek számára is a fejtetűírtás egyik hatékonyan alkalmazható terméke.

Előzd meg a fejtetveket a Pedex termékeivel, hogy a mindennapokban egy kis fejvakarás ne jelentsen hosszútávú problémát a család számára.