hol_kapod_el_a_fejtetűt

Hol kaphatod el könnyedén a fejtetűt?

A fejtetű a kisgyermekes anyukák egyik rémálma. Biztosan te is nézted már aggódva gyermekedet, amikor a fejét vakargatta, pedig lehet, hogy csak egy szimpla viszketés volt. Ebben a blogcikkben összegyűjtöttük nektek a fejtetűvel kapcsolatos tévhiteket, és a fejtetű fertőzéssel kapcsolatos leggyakrabban emlegetett gócpontokat. Ennek segítségével tudni fogod mikor érdemes fokozottan ügyelned a gyanús jelekre.

Tévhitek a fejtetűvel kapcsolatban

A fejtetűvel kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban, amelyek közül a négy leggyakoribbat gyűjtöttük most össze.

Betegségek a háttérben

Az egyik betegség, amire a viszkető fejbőr utalhat a pikkelysömör. Sokan összetévesztik az egyszerű korpával, azonban a pikkelysömör sokkal súlyosabb, nagyobb méretű hámlással párosul. Amennyiben korpát vagy pikkelysömört tapasztalsz, vagy nem tudod eldönteni melyik probléma áll fenn, a legjobb, ha szakemberhez fordulsz, hiszen mindig a célzott kezelés a leghatékonyabb.

A pikkelysömör mellett gombás fertőzés is kiválthatja a viszketést a fejbőrön, ami mögött stressz, vitaminhiány vagy egyéb tartós betegség is lehet.

Az ápolatlanság jele

Az egyik leggyakoribb tévhit, amely a tetűfertőzéssel kapcsolatos, hogy csak koszos, ápolatlan személyek hajában telepszik meg. Sok esetben a tetű a rendszeresen mosott, tiszta fejbőrön is megjelenik, sőt a fertőzöttek egy részénél a viszketés is csak a fokozottabb szintet elérve jelenik meg, így lehet, hogy néhány hétig nem is veszi észre a fertőzött személy a hajában lévő hívatlan vendégeket.

A fejtetűt állatok is terjesztik

Habár az állatok sok betegséget terjeszthetnek a fejtetű nincs közöttük. Ez a kellemetlen rovar ugyanis az emberi hajba kapaszkodik, így csak emberről emberre képes fertőzni.

A fejtetű ugrálva jut át egyik személyről a másikra

Az ápolatlanság mellett gyakran emlegetett tévhit, hogy a fejtetvek ugrálva fertőznek tovább. Ez azonban nem igaz. A fejtetvek mászva jutnak el egyik fejről a másikra. Viszonylag rövid idő alatt hosszú utat tudnak megtenni, így néhány perc is elég ahhoz, hogy egyik fejről a másikra kerüljön. Éppen ezért közösségekben gyorsan tud terjedni.

A fejtetűt buszon vagy a moziban is elkaphatom

Részben igaz, azonban nem úgy, ahogyan azt sokan gondolják. A fejtetű ugyanis hajról-hajra terjed, így a támlának dőlve nem valószínű, hogy fejtetűvel vagy serkével érintkezünk. A moziban vagy a buszon csak akkor tudunk megfertőződni fejtetűvel, ha túl közel állunk vagy ülünk valakihez és a hajunk összeér.

Veszélyfaktorok

A fentiekben a leggyakoribb tévhiteket gyűjtöttük össze számodra, most pedig azon veszélyfaktorokat taglaljuk, ahol valóban nagyobb a fejtetűvel való fertőződés veszélye.

Gyerekközösségek, a fejtetvek paradicsoma

A fejtetű terjedéséhez követlen érintkezés szükséges. A gyerekek között a testkontaktus, mint például sugdolózás, ölelkezés, birkózás gyakori, így az óvodákban, iskolákban a tetvesség is az. Amennyiben a tetűfertőzés megjelenik 1-1 gyermeknél a közösségben, biztosak lehetünk benne, hogy napokon belül több fertőzés is kitudódik, így akár már megelőzésként is érdemes alkalmazni a Pedex termékeket.

Családi kupaktanácsok

A kisgyermekes közösségek mellett természetesen a családokban is megjelenhetnek a nem várt látogatók a hajas fejbőrön. A gyermekek óvatlanul és minden jel nélkül adhatják át szüleiknek, testvéreiknek a tetveket, így az első családtag fertőzöttsége esetén már érdemes az egész családra kiterjedő Pedex kezelést alkalmazni.

Közös eszközök

Habár egy családban általában mindenki saját törölközővel, ágyneművel és fésűvel rendelkezik, a kisgyermekek még nem feltétlen veszik komolyan a saját eszköz használatának szabályát. Ha a Te gyermeked is előszeretettel mászik be hétvégente az ágyatokba, vagy használja a fésűdet, hajcsatodat a frizurakészítés során, akkor érdemes résen lenned!

Ugyanez igaz akkor is, ha a gyermeked közösségbe jár, és előfordulhat, hogy kölcsönadja a saját eszközeit. A legjobb, ha ezen eszközöket is rendszeresen fertőtleníted, illetve ha már korban elég érett a gyermek, akkor beszélgetsz vele a lehetséges problémáról.